Skip to content

Continuous Delivery

Miért?
Clean Code fejlesztőként szeretnék biztos lenni abban, hogy a setup helyesen telepíti a terméket. Ha ezt csak a megrendelőnél derítem ki, akkor ez már túl késő.

A zöld fokozaton a Continuous Integration folyamatot állítottuk fel a buildelés és a tesztelés számára. Ezáltal a Continuous Integration folyamat arról gondoskodik, hogy a buildelés és a tesztelés során a hibákat hamar felfedjük. Ha pl. egy változtatás a kódban ahhoz vezet, hogy egy másik komponenst nem lehet lefordítani, akkor a Continuous Integration folyamat nem sokkal a változtatás commitja után figyelmeztet a hibára. Amennyiben azonban a végén egy setup program jön létre, amelyet azonban hibák miatt nem lehet telepíteni, akkor mindennek ellenére sem értük el azt a célunkat, hogy működő szoftvert lehessen telepíteni a megrendelőnél.

Ebből az következik, hogy a setup és a kiszállítás fázisát is automatizálnunk kell, hogy gombnyomásra végrehajtható legyen. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy telepíthető szoftvert állítunk elő. És az automatizálással biztosítva van az, hogy senki sem felejt el egy fontos lépést, pl. olyat amit eddig „gyalog” kellett megtenni. Így minden team képes bármikor arra, hogy a termék aktuális állapotát telepítésre készen kiadja és telepítse.

Lásd még az eszközök alatt.

Published inPraktikák