Skip to content

Cserkészszabály

Miért?
Minden foglalkozás egy adott tárggyal azt legalább egy kicsit jobbá teszi. Mindenféle bürokratikus tervezés nélkül. Alapvető kiindulással a magasabb minőségért.

A Clean Code fejlesztők értékrendszerét nem lehet egyszerre bevezetni. Időre van szükség hozzá. Mivel egy Clean Code fejlesztő ritkán van a zöld mezőben és még ritkábban egyedül, ezért nehéz az elveket a teljes kódbázisra értelmezni. Ezért úgy gondoljuk, fontos, hogy ne állítsunk magunk elé túl magas célokat. Sokkal realisztikusabb és motiválóbb kis lépéseket megcélozni – viszont folyamatosakat.Ezért számunkra a Clean Code fejlesztés alapjához hozzá tartozik a cserkészszabály. Megtalálható a Clean Codeban és a következőképpen hangzik: Mindig jobb állapotban hagyj egy helyet, mint ahogyan találkoztál vele.

A szoftverfejlesztésre alkalmazva ez azt jelenti, hogy: A Clean Code fejlesztők a kódot midig „jobb állapotban” hagyják, mint ahogyan találkoztak vele. Az elvégzett munka után a kód jobban megegyezik a Clean Code fejlesztés értékrendszerével, mint előtte.

Hogy ehhez a Clean Code fejlesztőnek mit kellett tennie, az a szituációtól / a kódtól függ – és természetesen a fokozattól is függ, amelyiken a fejlesztő dolgozik. A piros fokozaton a Clean Code fejlesztő figyel pl. arra, hogy olyan kód, amely még nem volt benne a verziókezelő repository-jában, az bekerüljön oda. És figyel arra, hogy mindenféle ismétlést – tehát a DRY-elv megsértését – kiküszöböljön.

Ahol a Clean Code fejlesztő a CCD-értékrendszer értelmében szuboptimalitást tapasztal, ott mindig igyekszik jobbítani. Kis lépésekben. És természetesen igyekszik elejétől fogva elkerülni a szuboptimalitásokat. Mindig a fokozatának megfelelően.

Ez az alapelv a Clean Code fejlesztő fejlődésének elején áll emlékezve a Broken Windows Theoriera. Annak alapján ugyanis a minőség romlása általános értelemben apróságokkal kezdődik, melyeket elég hosszú ideig nem vettek figyelembe.

Amennyiben azonban a Clean Code fejlesztő a cserkészszabály szerint dolgozik, akkor nem is jut el a „Broken Windows”-ig – és a meglévők, egyik a másik után, kijavításra kerülnek. „Szakadásokat és egyenetlenségeket” a kódban a cserkészszabály a CCD-értékrendszer alapján konzekvensen bezár, hogy ne tudjanak további lerakodások összegyűlni. Ezáltal proaktívan a kóderózió ellen hat. Ezt annyira alapvetőnek ítéljük, hogy felvettük a piros fokozatba.

Published inPraktikák