Skip to content

Használjunk verziókövető rendszert

Miért?
A félelem egy működő rendszer megrongálásától megbénítja a szoftverfejlesztést. Egy verziókezelővel ez a félelem alaptalan. A fejlesztés gyorsan és bátran mehet tovább.

Minden Clean Code fejlesztő számára elengedhetetlen alapfeltétel, hogy a kódját egy verziókövető rendszer védelme alá helyezze. Hogy ez most Mercurial, Git, Subversion, VSS, TFS vagy Vault, az nem játszik szerepet. Mi úgy gondoljuk, hogy ma nem volna szabad semmilyen munkát végezni a kódon anélkül, hogy azt egy verziókövető rendszerben ápolnánk. Ennek az oka nagyon egyszerű: A verziókövető rendszer megszabadít a félelmektől. És a CCD-értékrendszer elveinek és praktikáinak alkalmazásához szükséges az, hogy ne féljünk.

A verziókövető rendszer elveszi azt a félelmet, hogy valamit rosszul csinálunk vagy tönkre teszünk. Ha a kód egy verziókövető rendszerben van, akkor minden Clean Code fejlesztő tetszése szerint változtathatja meg azt, anélkül, hogy félnie kelljen attól, hogy egy elért állapotot lerombol. Semmi sem vész el. A verziókövető rendszer olyan mint egy időgép a kód számára.

Ezáltal a verziókövető rendszer a lehető legjobb alap bármilyen tanuláshoz. Mert a tanulás azt jelenti, hogy az ember hibázhat. A verziókövető rendszerrel, mint biztonsági hálóval bármilyen hibát megengedhetünk magunknak. Ezért: Az első feltétele a belépésnek a Clean Code fejlesztésbe a verziókövető rendszer folyamatos használata.

Ahol ez egy projektben nem lehetséges, ott úgy tekintjük, hogy a Clean Code fejlesztés alapjai hiányoznak. De azt sem értenénk meg, hogy miért ne lehetne egy verziókövető rendszert használni. Ehhez nincsen szükség anyagi befektetésre és a betanulási idő az egyszerű funkciókba minimális. A Clean Code fejlesztés nem írja elő egy bizonyos verziókövető rendszer használatát, hanem csak azt, hogy egyet használni kell.

Lásd az eszközök alatt.

Published inPraktikák