Skip to content

Mindennapi reflektálás

Miért?
Reflektálás nélkül nincsen javulás, haladás, tanulás. De csak akkor, ha a reflektálást előre betervezik, csak akkor jut rá idő a mindennapi üzletmenetben.

A Clean Code fejlesztés középpontjában a személyes fejlődés áll. Tehát változásról van szó: A CCD-értékrendszernek minden nappal egyre jobban meg kell jelennie a Clean Code fejlesztők projektjeinek mindennapjaiban. A Clean Code fejlesztés cserkészszabályának alkalmazása önmagára.

Egy ilyen változási úton azonban, különösen egyedül, nehéz haladni. Hogyan maradjunk meg ezen a pályán? Hogyan lehet mérni az előrehaladást?

Anélkül, hogy egy ellenőrző rendszert akarnánk bevezetni, úgy gondoljuk, hogy ehhez két dolog tartozik:

  1. Tervezés kis lépésekben
  2. Reflektálás minden lépés után

A Clean Code fejlesztőknek a projektvezetés előírása nélkül is úgy kellene beosztaniuk a munkájukat, hogy az olyan feladatokból álljon, amit egy nap alatt el lehet végezni. Csak így lehet minden nap estéjén mérleget vonni. Ezt fontosnak tartjuk ahhoz, hogy esténként a munkát ne vigyük magunkkal haza. Ott ugyanis semmi keresnivalója sincsen, mert ez a lazítás ideje.

Az ilyen apró lépésekből tervezett napi munka nem csak kielégítőbb, mert minden nap dönteni lehet a sikerről illetve sikertelenségről. Annak csak a lehetősége, hogy este döntsünk arról, hogy Elvégeztem-e minden feladatomat? Hogyan végeztem el a feladataimat? – már lehetővé teszi a reflektálást a Clean Code fejlesztők értékrendszerének a betartásáról.

Ahhoz, hogy konzekvensen Clean Code fejlesztővé váljunk, a fejlesztőnek minden szinten, minden nap után el kell tudnia számolni azzal, hogy az értékrendszer rá vonatkozó fokozatához tartozó összes aspektusát betartotta-e. A piros fokozat számára ez pl. a következő kérdéseket jelenti: Valóban minden kódrészletet a verziókövető rendszerben tartom? Konzekvensen használtam a DRY-elvet? Általánosan jobb állapotban hagytam hátra a kódot, mint ahogyan találkoztam vele?

Ha ezek közül a kérdések közül egyre csak nehezen tudunk igennel válaszolni vagy nemmel kell válaszolnunk, az sem baj. A legerősebb igyekezet mellett sem sikerül mindig az ember akaratát a gyakorlatba áthelyezni.

Ennek ellenére, vagy éppen emiatt azonban a következőket kell figyelembe venni:

  • A Clean Code fejlesztő vagy addig végzi az utójavításokat, míg a napi munkájával kapcsolatban nem vesz már észre elvsérüléseket,
  • vagy felveszi a felfedezett elvmegsértést a másnapi teendőinek a listájára.

A reflektálásban a Clean Code Developer karkötő lehet egy segítség. Tudjuk, hogy nem mindenki hord szívesen színes szilikon karkötőt. Akinek ezzel nincsen gondja, az használhatja a karkötőt a személyes reflektálásának keretében. Amennyiben a Clean Code fejlesztő az elv megsértését nem tudja vagy akarja megtisztítani vagy a másnapi teendői közé felvenni, akkor vegye át a karkötőt a másik karjára. Ezzel teszi világossá, hogy elismeri a különbséget egy fokozaton teendők és a teljesített munkája között. Ezt ne értsük félre, ne tekintsük vereségnek és semmiképpen ne tekintsük „vezeklésnek”. Ez inkább csak a tanulási folyamat egy tapintható támogatása.

Ha a Clean Code fejlesztőnek 21 napon át nem kellett átvennie a karkötőt egyik kezéről a másikra, akkor tovább léphet a következő fokozatra. A piros fokozat esetében ez a narancs fokozat.

Published inPraktikák