Skip to content

Review-k

Miért?
Négy szem többet lát, mint kettő. Amikor egy fejlesztő elmagyarázza a kódját egy másik fejlesztőnek, akkor általában olyan részletek merülnek fel, amelyekre eddig nem fordított figyelmet.

A review-k ezért kétféle formában fordulnak elő: mint folyamatos páros programozás (pair programing) és mint önálló folyamatelem a code review. A cél mindkét esetben ugyanaz: a kódot véleményezze egy másik fejlesztő is. Ezzel el lehet kerülni az „üzemi rövidlátást”. Már az a tény, hogy egy fejlesztő a kódját bemutatja és a másiknak és elmagyarázza azt, már ez is aha élményekhez vezet.Általában más fejlesztőkkel való beszélgetések során derül ki egy kódbázisról, hogy hol találhatók az erősségei és gyengeségei. Éppen a folyamatos javítások folyamata követeli meg, hogy más fejlesztők meglátásaival szembesüljünk és azokat megvitassuk.

Természetesen nem csak a forráskód alkalmas review-k alapjául. Ezek kedvező lehetőséget teremtenek arra, hogy minden fejlesztési tevékenység eredményét megvizsgáljuk, amennyiben ezek írásos formában rögzítésre kerülnek. A teljesen informális review-k, mint a páros programozás (pair programing) vagy a második személy általi véleményezés mellet van a formális review egy review eljárással és a megfelelő szerepekkel. További ismert fajtái a review-nak a Walkthrough, technikai review, peer review és az inspekció.

A review-k kiegészítik a dinamikus teszteket, mint az automatizált unit teszteket és az automatizált integrációs teszteket a sárga fokozatból ill. a narancs fokozatból. Ezekkel a tesztekkel szemben a review-k nagyon is alkalmasak arra, hogy hibákat fedezzünk fel a követelmények között. Ha a fejlesztési folyamatban idejekorán szerepelnek, akkor nagyon korán fel lehet ismerni az ilyen hibákat. És minél korábban találunk meg hibákat, annál költségkímélőbb a kijavításuk.

Published inPraktikák