Skip to content

Root Cause Analysis

Miért?
A tünetek kezelése ugyan gyors javulást okoz, de hosszú távon több ráfordításhoz vezet. Aki ehelyett a problémák felülete alá tekint, az végeredményben hatékonyabban dolgozik.

A Clean Code fejlesztő első napjától fogva annak a szabálynak kellene érvényesnek lennie, hogy problémák esetén a gond valódi gyökerét kell megkeresni. Clean Code fejlesztők nem elégednek meg a tüneti kezeléssel. Példa: Az adatok rendezése a memóriában túl lassú. A felületi kezelés az volna, hogy az egyes utasításokat, utasításblokkokat gyorsítjuk fel. Talán megpróbálkozunk unsafe kóddal, talán párhuzamosítással. Egy behatóbb problémaelemzés azonban azt mutatta volna ki, hogy egy szuboptimális algoritmus a gond gyökere. A nehezen érthető optimalizálást az alsóbb absztrakciós síkon tehát meg lehet úszni. Egy jobb algoritmus a tisztább megoldás.

A probléma gyökerének elemzésével tehát nagy szolgálatot teszünk az érthetőségnek és a ráfordításnak. Mert a probléma gyökerének ismerete esetén a megtisztítás általában kevésbé ráfordításigényes, mint egy tüneti kezelés. Amikor tehát a Clean Code fejlesztő egy problémára bukkan, akkor először megáll, hogy esélyt adjon magának arra, hogy a tünetek mögé tudjon tekinteni.

A Root Cause Analysis „Five Why’s” néven is ismert. Ez a fogalom a Toyota Productions Systems (TPS) terminológiájából származik. Az alapötlet: kérdezd meg legalább ötször, hogy „Miért?”.

Published inPraktikák